Craciunul si fantasmatica anala in "South Park" - Sedinta AIPsA din decembrie


Va invitam sa participati la sedinta interpretativa lunara a AIPsA, vineri, 16 decembrie, de la ora 16.00, cand vom interpreta doua episoade din serialul de animatie South Park, realizatori: Matt Stone si Trey Parker. Prezinta Stefan Lungu. Discutiile vor fi precedate de vizionare.

Vin sarbatorile de iarna. Daca ar fi sa privim din perspectiva metapsihologica, fiecare sarbatoare este o manifestare acceptabila sub aspect cultural a compulsiei la repetitie. Ce repetam, deci, de Craciun? Atat obiceiurile asociate cu aceasta sarbatoare, cat si istoria pioasa care sta in centrul ei indica faptul ca sub pretextul Craciunului repetam in fiecare an travaliul analitatii.


Desi de obicei fantasmatica anala este supusa refularii cu aceasta ocazie, cu totul altfel stau lucrurile in cele doua scurte episoade de sezon din serialul de animatie South Park propuse spre vizionare. Aici refulatul se intoarce, ba chiar nu am forta prea mult limbajul spunand ca se intoarce ca sa se razbune, ca sa ia in stapanire ce este al sau: chiar viata personajului principal. Vom vedea impreuna cum apropierea Craciunului ii reactiveaza acestuia inevitabil interesul pentru propriile excremente, intai invalidandu-l social, pentru ca apoi sa il conduca la mecanisme de aparare psihotice.


Dar ne oprim aici ca sa nu stricam surpriza. Mai multe, la urmatoarea sedinta interpretativa AIPsA.
Stefan Lungu

Intalnirea va avea loc la Biblioteca Metropolitana din Bucuresti (Str. Tache Ionescu 4, intre Piata Amzei si Bd. Magheru), sala "Mircea Eliade" (parter). 

Clic pe imagine pentru marire


Intrarea este libera.

Cei care doresc detalii despre sedinta ori referitoare la asociatie si la intrunirile noastre lunare ne pot scrie la adresa e_psihanaliza@yahoo.com.

Detalii - si pe site-urile Cafe Gradiva si Centrala PSI.