Luminile oraşului şi clinica depresiei: Şedinţa AIPsA din aprilie


Dragi prieteni,

Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata va invita sa participati la urmatoarea sedinta interpretativa lunara ce va avea loc sambata, 7 aprilie 2012, intre orele 15-19 la Libraria Carturesti de la Institutul Francez (Bd. Dacia nr. 77).

Invitatul special al intrunirii este doamna Aurelia Ionescu, psihanalist britanic de origine romana, cu practica privata la Londra, membru al Societatii Britanice de Psihanaliza. Doamna Aurelia Ionescu va sustine o prezentare de psihanaliza aplicata si clinica intitulata "Luminile orasului si clinica depresiei".

In cadrul sedintei va avea loc vizionarea filmului Luminile oraşului de Charles Chaplin (1931) si vor fi abordate concepte teoretice cum ar fi: obiect, identificare, identificare proiectiva, umbra obiectului etc.

Se recomanda ca bibliografie articolul "Doliu si melancolie" de Sigmund Freud, 1917.

Luminile orasului: un film vechi, mut, alb-negru. O comedie clasica de Charlie Chaplin.

Pentru spectatorul contemporan: un divertisment de sambata dupa amiaza, un prilej de a rade cu lacrimi si, poate, printre lacrimi.

Pentru o audienta inclinata spre reflectie si dornica de o intelegere mai profunda, comedia muta despre un "golan" si o tinara oarba poate dezvalui nebanuite nivele de intelegere a sufletului omenesc.

O scurta incursiune biografica in copilaria lui Chaplin va fi urmata de vizionarea filmului.

Dupa o pauza, voi lansa discutia despre cele vazute din perspectiva psihanalizei, operand miscari de "du-te vino" intre secvente din film si ideile revolutionare introduse de Freud in Doliul si melancolia (1917).

Notiuni despre spatiul inconstient, altminteri greu de inteles, isi vor arata valentele asa cum se "vad" pe ecran, asa cum se "aud" in cabinetul de psihanaliza.
Realitate psihica versus realitate externa, rolul privitului in atasamentul primar, identificarea cu obiectul matern primitiv, dinamica relatiilor obiectuale si a defenselor impotriva anxietatilor primitive in depresie - asa cum apar in textul freudian - vor fi discutate in conexiune cu exemple clinice si progrese actuale in intelegerea depresiilor.

Timpul alocat pentru intrebari si raspunsuri ca si contributiile participantilor vor incheia acest eveniment pe care il dorim stimulator si imbogatitor.

Aurelia Ionescu


Cei care doresc detalii privitoare la asociatie si intrunirile noastre lunare ne pot scrie pe adresa e_psihanaliza@yahoo.com!

Va asteptam cu drag!

www.centralapsi.ro