Întrebări frecvente

Ce este AIPsA?

Asociatia Interdisciplinara de Psihanaliza Aplicata (AIPsA) a fost infiintata in anul 2003 ca o comunitate de discutii si de gandire psihanalitica dincolo de cadrul organizatiilor psihanalitice profesionale, dar si pentru a promova psihanaliza in cele mai diferite medii si domenii culturale si ale societatii.


Ce face

AIPsA organizeaza sedinte lunare (bilunare, in primii ani) de interpretare psihanalitica a unor opere culturale, ca si a psihopatologiei cotidiene, politice si istorice, precum si de definire a principiilor si metodelor psihanalizei aplicate (au avut loc circa 100 de sedinte pana in prezent). Periodic, AIPsA organizeaza colocvii, conferinte si tabere de vara, de larga audienta, pe teme de psihanaliza aplicata. Colaboreaza in mod sustinut cu diferite publicatii in vederea publicarii de articole si studii de psihanaliza aplicata si a altor proiecte – precum saptamanalele Cultura, Observator cultural s.a. Activitatea asociatiei este prezentata si in revista online de psihanaliza aplicata Cafe Gradiva, http://cafegradiva.blogspot.com/.


Cine poate participa la şedinţe

La sedintele de interpretare ale AIPsA pot participa psihanalisti ori profani, persoane cu interese in domeniul psihanalizei, indiferent de gradul de specializare, de profesie ori de domeniul lor de formare. De-a lungul vremii, au participat la sedinte psihanalisti, psihoterapeuti, psihologi, psihiatri, medici, scriitori, critici literari, de teatru, de film si de arta, pictori, regizori si actori de teatru si film, antropologi, istorici, filosofi, personalitati ale lumii culturale, numerosi studenti etc.


Cine poate fi membru

Poate fi membru AIPsA oricine are un interes in domeniul psihanalizei (clinice si / sau culturale) si care indeplineste cateva conditii minimale. Mai multe despre aceste conditii, la adresa e_psihanaliza@yahoo.com.


De ce este AIPsA interdisciplinara

AIPsA are in vedere intalnirea sub auspicii favorabile a psihanalizei cu lumea culturala si societatea romaneasca. Prin urmare, avem in vedere participarea unor discipline variate la proiectele asociatiei. Lista acestora este generoasa si ramane deschisa: literatura, arta, religie, mitologie, istorie, ideologie, sociologie, filosofie si filosofie politica, lingvistica, politica, arhitectura si urbanism, neurostiinte, simbolistica, etnologie, folclor, psihologia popoarelor, istoria civilizatiei, istoria ideilor, psihopatologia vietii cotidiene etc.

Caracterul interdisciplinar al formatiei terapeutului si al cercetarii psihanalitice, ca si al aplicatiilor psihanalizei a fost de altfel subliniat principial si consecvent de Sigmund Freud si de altii.


Ce intelegem prin “psihanaliza aplicata”

Sintagma “psihanaliza aplicata” semnifica, in acceptiunea asociatiei, indeosebi “psihanaliza culturala”, asadar aplicatiile extraterapeutice ale psihanalizei – prin urmare, sensul comun care i se da psihanalizei aplicate. Dar nu se margineste la acesta. Distinctiei pur spatiale – in si in afara relatiei strict terapeutice – ii preferam, ca mai intemeiata, pe cea dintre psihanaliza aplicata terapeutic si psihanaliza aplicata extraterapeutic. Consideram cele doua acceptiuni drept complementare si inseparabile. A se vedea in acest sens articolul “Psihanaliza si psihanaliza aplicata”, integrat ca program teoretic in cea de-a doua sedinta a asociatiei. Este de la sine inteles, in acest context, ca psihanaliza culturala intretine relatii privilegiate, esentiale cu psihanaliza terapeutica.


AIPsA în date

Data infiintarii: 14 octombrie 2003

Consiliul Director (în perioada 2010-2012):
Georgiana Branişteanu – preşedinte
Dan Niculescu – vicepreşedinte
Sever Sava – secretar
Dorin-Liviu Bîtfoi – trezorier
Email: e_psihanaliza@yahoo.com

Web site: www.aipsa.ro

Publicaţie: http://cafegradiva.blogspot.com/